Vi jobber med å oppgradere UT.no! Ta gjerne en titt på betaversjonen på ny.ut.no. Du finner helt sikkert masse feil og mangler, men vi setter uansett stor pris på tilbakemeldinger.

Rørfjell rundtur - Fra Tomb, Råde 

Type:
Fottur
Lengde:
Ca. 6,2 km
Varighet:
3 timer +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Middels +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Passer:
Barn
Sesong:
Hele året
Fylke: Østfold

Rørfjell kan bestiges fra flere kanter; Tomb, Bossum og Kihl.  Denne gangen velger vi adkomst fra Tomb.

Vi tar utgangspunkt i Vealageret i Jerndalen. Her er det noen parkeringsplasser og grei sykkelparkering.

For å komme dit må en ta fylkesvei 116 til Tomb og så ta sørøst gjennom boligfeltet på Hestevold og inn Jerndalen, ca 2 km inn til Vealageret - hvor det også er informasjonstavle.

Fra Vealageret går en vestover og passerer husmannsplassen Nedre Jerndalen, som er inntakt og nå er i privat eie.

Vi går videre østøver og er straks over i Tombdalen og har tuftene etter husmannsplassene Søndre og Mellom Tombdalen på vår høyre side.  Vi er snart fremme ved et gammelt restaurert hus, husmannsplassen Nordre Tombdalen, som Råde Historielag har satt istand.  Ta en titt i vinduet og se på bakerovnen.

Fra Nordre Tombdalen tar vi veien til høyre, rett sørover, og følger veien svakt oppover i ca 1,5 km.  Vi  passerer Hasledalen og Rørfjellmyr - også det gamle husmansplasser. I området er det registrert funn etter Nøstvedtkulturen og nyere steinalderboplasser. Før Rørfjellmyr tar vi av fra veien en umerket sti til høyre (vestover). Etter Rørfjellmyr går vi gjennom et hogstfelt og etter ytterligere noen hundre meter er vi på toppen av Rørfjell - 114 meter over havet.

Her er det et utkikkstårn på 15 meter som ble satt opp av 1. Råde Speidergruppe i 1990. Fra tårnet ser en over tretoppene mot Oslo og fjellene i vest  og Gaustatoppen med sin lett gjenkjennelige profil.  På Rørfjell er det rastebord og det passer å ta matpakka her oppe.

Vi fortsetter så vestover på sti som delvis går på bart fjell noen hundre meter, og ned til en bronsealderrøys. Denne røysa ble restaurert i 1974. Også herfra er det fin utsikt.

Samme type sti, over blankslitt fjell følger vi videre vestover - velg stien til høyre etter røysa - og følg stien ned til en gammel forbindelsesvei mellom Tomb og Elingaard. Vi krysser veien og kommer opp i et skogbrannområde fra 2008. Vi følger stien gjennom skogbrannområdet, som forøvrig nå er Jerndalen naturreservat, idet området er vernet som «brannfelt med sottømmer som er under naturlig gjenvekst». Etter ca 1 km kommer vi ned på vei i Røtnedalen-- hvor det også var en husmannsplass på 1800-tallet. Vi passerer under Bruberget - hvor det er rester av en bygdeborg fra folkevandringstiden. Vi er snart ved Lognet - hvor det er en gjenoppbygd jordgamme  Vi følger så veien mot utgangspunktet Vealageret. 

Høydeprofil

Annonse

Annonse
Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus

Google Translate Disclaimer

Vis på norsk

UT.no offers translation provided by Google Translate, to support site visitors around the world who would like to know more about our offering and services.

Google Translate is a free, automated service that use technology and data to provide translations for informational purposes only. Translations through this service is not officially approved by our organization. UT.no cannot claim responsibility for content in any other language but Norwegian, and cannot guarantee accuracy or reliability of the translation provided.

Any individual or party that choose to use Google Translate or similar tools for translation of UT.no content, do so at their own risk. UT.no is not responsible for any damages or issues that may occur due to translated content, that is not officially approved by the organization.